recruiTECH - "Kellő rugalmassággal és agilitással kell nekifutni 2023-nak" - Interjú Martis Istvánnal (Profession.hu)
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat BLUE

blog bejegyzés

"Kellő rugalmassággal és agilitással kell nekifutni 2023-nak" - Interjú Martis Istvánnal (Profession.hu)

2022-11-29

Vedd meg jegyed most!

A 2023-as évre mit látsz a legnagyobb kihívásnak?

Ismét olyan évre fordulunk rá, ahol sok a kérdőjel – bizonytalan környezetben kell tervezni. Ez a harmadik ilyen év egymás után, tanultunk az előző időszakból. Nagy kérdés, hogy mennyire aktívan toboroznak majd a cégek, és lesz-e több jelölt a piacon vagy sem? A fenti kérdésekre nem fogunk válaszokat kapni belátható időn belül, így kellő rugalmassággal és agilitással kell nekifutni 2023-nak, illetve párhuzamosan kezelni kell egyéni és szervezeti szinten a bizonytalanságot.

Szerinted a vállalati oldalon lévő recruitment szervezeteknek milyen területen kell fejlődniük?

A mai napig kevés olyan céggel találkozunk, ahol valóban pontos mérések vannak a felvételi csatornák hatékonysága kapcsán. Ahol tényleg pontosan tudják a cégek követni a folyamatot, és ennek alapján hoznak döntéseket. Tisztában vagyok vele, hogy ehhez megfelelő rendszerek és folyamatok kellenek, de így lehet hatékonyan költeni a toborzásra szánt forrásokat.

Mire érdemes fókuszálnia egy recruiternek 2023-ban?

Kerüljön nagyobb hangsúly a jelöltekkel töltött minőségi időre, mert ahogy nehezedik a piac, annál jobban kapkodunk értünk, és annál jobban értékelik, ha valaki törődik velük, betartja a szavát, visszajelez, jófej.

Ha egy tanácsot adhatnál a szakmának, akkor mi lenne az?

A hirdetések szövegezése sokkal fontosabb, mint gondolnák. Amit a HR tud a cégről, az nem feltétlenül látszik kifelé – le kell írni, össze kell foglalni. Érdemes a megfelelő hirdetés megírására több időt szánni, mert az sokszorosan megtérül.

Mi lenne az a tanulság, amit 2022-ből a szakmai tevékenységed alapján megosztanál?

A jelenlegi inflációs környezetben nagy kihívás, hogy képben legyünk a bérek piaci változásai alapján. Megfelelő mennyiségű, minőségű és naprakész információ kapcsán. Ezt beszerezni nem könnyű, de szükséges ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzunk.

Köszönjük a válaszokat Martis Istvánnak, a Profession.hu Ügyvezetőjének!