recruiTECH - "Az IT toborzási igény folyamatosan nő" - Interjú Illés Józseffel (IDBC)
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Belépés CEE

blog bejegyzés

"Az IT toborzási igény folyamatosan nő" - Interjú Illés Józseffel (IDBC)

2021-04-07

Vedd meg jegyed most!

Mi a tapasztalata, miként alakultak a toborzási igények a vállalati oldalon?

Az informatikai területen 2020 Q2-ben néhány, a pandémia által direkt módon érintett iparág (légiközlekedés, olajipar) drasztikusan csökkentette a toborzási igényeit, amelyet az év második felében óvatosan elkezdett visszaépíteni.

A pénzügyi szektorban maximum 1-2 hónapos „freeze” következett be, de itt sokkal inkább elmondható, hogy az informatikai projektek folytatódtak (a nagyobbak meg sem álltak), az ügyfelek digitális kiszolgálása felgyorsult, az IT erőforrásokra nagyobb szükség van, mint valaha.

Az ICT szegmensben a kkv cégek folyamatosan, egyre növekvő mértékben keresték, keresik az informatikai szakembereket. Ezen cégek piacai a már említett „válságállóbb” pénzügyi szektor, de az export és az EU finanszírozások hajtotta K+F, termékfejlesztések is felszívták a szükséges szakember állományt.

A vállalatok toborzási igényét befolyásolta az is, hogy a munkaerőpiacon egyre nehezebben érik el a szükséges minőségű szakembert, ezért nagyobb mértékben veszik igénybe az erre szakosodott recruitment ügynökségek segítségét. A megnövekedett piaci igényekre válaszul az elmúlt néhány hónapban az IDBC-nél 22 fővel bővítettük az IT toborzási csapatunkat.

Milyen igényeket látnak a jelöltek oldalán?

Minden jelölt számára fontos, hogy minőségi, releváns álláslehetőségekből tudjanak választani és a döntéshez minden szükséges információ a rendelkezésükre álljon. Szeretnének átfogó képet kapni a leendő munkaadóról, az érintett projektekről, közösségről, a jövedelemcsomagról, illetve a pályázás menetéről is. Fontos, hogy a teljes candidate journey során segítse őket egy megbízható tanácsadó az álláskeresésben. Az IDBC-nél ezeket a jelölti igényeket vesszük figyelembe az álláshirdetéseink elkészítésénél. A passzív álláskeresők felé záporoznak a vállalati és ügynökségi megkeresések. A nagy „csatazajban” elengedhetetlen, hogy a megkeresések testreszabottak és relevánsak legyenek, a recruiter bizalmat tudjon építeni, adjon minőségi és alapos információt a lehetőségekről, értsen az adott pozícióhoz szakmailag (ezért a specializáció szerepe nagyon fontos).

A toborzási folyamat átfutási ideje kritikus tényező, hiszen sokszor néhány nap alatt kell a jelöltet és a reménybeli munkaadót összekapcsolni, az elhúzódó vagy hiányzó visszacsatolások egy-egy megegyezés gátjai is lehetnek. Az angolul, németül beszélő informatikusokat a remote, home office-ból is végezhető nemzetközi munkalehetőségekkel megtalálják, ami tovább nehezíti a hazai vállalatok toborzási esélyeit.

Mi a piaci várakozása a 2021-es évre?

A munkáltatók 2021-ben is gyorsan szeretnének kapni minőségi munkaerőt, amihez szükség van az olyan specializált recruitment cégekre, mint az IDBC. Nekünk a klasszikus IT munkaerő-közvetítési szolgáltatásunk mellett van egy közel 100 fős saját informatikai csapatunk is, akiket elsősorban nagyvállalati ügyfeleinknek IT contracting konstrukcióban biztosítunk. A toborzási hatékonyságunkat a digitális recruitment elemek mellett számtalan online sourcing csatorna és egy frissen tartott aktív jelölt pool is erősíti. Az elmúlt évhez képest 50%-os növekedést terveztünk 2021-re, egész évben a home office és hibrid működéssel számolunk, illetve próbálunk kalkulálni a pandémia különböző hullámaival is.

Melyek azok a meghatározó trendek, amelyek befolyásolják a toborzási szakmát idén, és mi várható a jövőben?

A IT munkaerőpiac keresleti és kínálati viszonyaira sok tényező hatással van, ebbe beletartoznak az iparági digitalizációs trendek, a pandémia okozta rugalmas munkavégzési formák (home office), néhány giga IT program elszívó hatása (pl. pénzügyi, telco és államigazgatási szektorokban), és a munkabérek mozgása. Azt látjuk, hogy a hazai és nemzetközi IT toborzási igény folyamatosan nő és ennek megfelelően a régiós országokból származó munkaerő is egyre nagyobb szerephez jut. A jövő recruitmentjét várakozásaink szerint leginkább a digitalizáció fogja meghatározni, nagy változásokat várunk az automatizáció, a digitális jelöltélmény, az adatalapú toborzás, mesterséges intelligencia és a virtuális valóság toborzásban történő beemelésének köszönhetően.

Köszönjük a válaszokat Illés Józsefnek, az IDBC CEO-jának!