recruiTECH - Az emberek - szerencsére - egyre tudatosabbak ha a munkaerőpiacról van szó - Interjú Szymczak Vincével (theBalazs)
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Belépés CEE

blog bejegyzés

Az emberek - szerencsére - egyre tudatosabbak ha a munkaerőpiacról van szó - Interjú Szymczak Vincével (theBalazs)

2022-02-01

Vedd meg jegyed most!

Melyek a top trendek, amelyek meg fogják határozni a szakmánkat rövid- és közép távon?

A munkaerő kereslet-kínálat egyensúlyában az erő most a kínálat oldalán van. Nemcsak egyre nehezebb embereket felvenni pozíciók egyre szélesedő körébe, de a növekvő infláció miatt gyorsan emelkednie kell a béreknek is, ha át akarunk csábítani valakit. A passzív jelöltek felkutatása és meggyőzése olyan területeken is kiemelkedően fontossá válik, ahol eddig nem volt szükség ilyen erőfeszítésekre.

Mibe szükséges invesztálni a toborzási vezetőknek, hogy sikeres toborzási szervezetet működtessenek?

Elcsépelt válasznak tűnhet, de az embereikbe. Az inflációnak köszönhetően dinamikusan emelkedni fognak az árakhoz igazodva a bérek is, és a recruiter hiány miatt a csapatunkban dolgozókat folyamatosan egyre csak jobb ajánlatokkal fogják bombázni - ha nem adjuk meg nekik a megbecsülést, a szakmai fejlődési lehetőségeket, a szükséges eszközöket és képzéseket, akkor könnyebb szívvel fognak váltani.

Milyen üzleti igények befolyásolják ma leginkább a toborzási szakmát?

A tipikus szervezetek a toborzó csapattól azt várják el, hogy ha van a szervezetben egy háromszög formájú szükséglet, arra vegyenek fel egy háromszöget. Mozdítható háromszögből azonban kevés van, ezért a recruitment csapatnak amellett hogy felkutatja a kevés rendelkezésre álló tökéletes jelöltet, képesnek kell lennie tanácsot adni az üzletnek. A toborzó csapat által szerzett piaci tudást és információt fel kell használni a cég tervezésében és a felvételi követelmények meghatározásában.

Milyen buktatók állnak előttünk, amire érdemes figyelni a toborzási szakembereknek?

Az emberek - szerencsére - egyre tudatosabbak ha a munkaerőpiacról van szó, szélesebben felmérik a lehetőségeiket, utánanéznek a cégünkről alkotott véleményeknek, érdeklődnek ismerősöknél, social media csoportokban. Fontos figyelnünk arra, mit mutat a cégünk magából, embereket veszíthetünk el ha ez a kép a versenytársaknál kedvezőtlenebb.

Miként lehet a menedzsmentnek ma stratégiai partnere a toborzás?

A legalapvetőbb stratégia feladat amibe a toborzásnak be kell szállnia az az emberi erőforrások tervezése. A menedzsmentnek információ kell ahhoz, hogy a növekedési terveikhez milyen munkaerő áll rendelkezésre és hol - ez a tudás pedig leginkább a toborzási részlegen van meg. Képesnek kell lenni a tudás és az információk teljes körű begyűjtésére és összefoglalására, és elmozdulni az eseti, anekdotális beszélgetések felől a teljeskörű felméréseken alapuló tanácsadás felé.

Tényleg számítanak a skill-ek, a kultúra, vagy még mindig csak requisition alapon működik a szakmánk?

"Culture eats strategy for breakfast" - de a recruitment folyamatokban sajnos még kicsi szerepet kapnak. Ennek részben az az oka, hogy az erre való szűrők általában szubjektívek és tökéletlenek, részben pedig az hogy kevés cég tudja igazán megfogni a saját kultúráját. Ha csak egy tanácsot adhatna a toborzási szakma számára, mi lenne az? Legyünk bátrak és lépjünk ki a komfort zónánkból - akár a businessel való kapcsolattartás, akár jelöltek megszólítása, akár a folyamatok megreformálása, előrefelé kell haladnunk, mert a versenytársak ezt teszik. Ha megelégszünk azzal ami van és ahogy mennek a folyamatok, hátrányba fogunk kerülni.

Személyesen mit volt a legnehezebb az elmúlt egy évben, és mi volt ami pozitív meglepetést hozott?

A növekvő cyber security támadások és az ellenük való védekezés nagy kihívás elé állít mindenkit aki HR technológiával foglalkozik. Nem feltétlen toborzáshoz szorosan kapcsolódó, de mindenképpen pozitív meglepetés a világpiac gyors kilábalása a Covid okozta sokkból. Másfél éve ilyenkor meredeken zuhanó részvény áraknál és hiring freezeknél tartottunk, ma üzletileg a Covid a sokadik hullám ellenére kevés kockázatot jelent, részben a gyors digitális átállásnak köszönhetően.

Köszönjük a válaszokat Szymczak Vincének, a theBalazs Senior Advisor, Technology & Talent Solutions -ének!