recruiTECH - "Adjunk visszajelzést, nemcsak a jelölteknek, egymásnak is" - Interjú Habonné Neméth Annával (Nestlé)
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat BLUE

blog bejegyzés

"Adjunk visszajelzést, nemcsak a jelölteknek, egymásnak is" - Interjú Habonné Neméth Annával (Nestlé)

2023-02-22

Vedd meg jegyed most!

A 2023-as évre mit látsz legnagyobb kihívásnak?

Első körben a minőségi jelöltek megtalálását – ha megvannak, akkor pedig az érdeklődésük folyamatos fenntartását. Túl nagy a „zaj” a piacon, sok az inger, irreálisak a fizetési elvárások, gyorsan változnak a döntések. A sikeres felvételek mellett a megtartáson kell, hogy legyen a fókusz, hisz mind tudjuk: „A megtartás az új toborzás” idén.

Szerinted a vállalati oldalon lévő recruitment szervezeteknek milyen területen kell fejlődnie?

Már nem működik a „mindenki hozzánk akar jönni dolgozni” elv, még a népszerű nagyvállalatoknak is sok olyan pozíciója van, amire fejvadászattal kell a pályázókat elérni. Egy ideje a jelöltek diktálnak a piacon, és ezt ki is használják: már a junior pozíciók esetében is magasak az elvárások. Tudomásul kell venni, hogy így a recruitment folyamatoknak is változniuk kell. A toborzók (és akár a vezetők) részéről is erősebb sales és marketing tevékenységeket kell folytatni, meg kell győzni a jelöltet, hogy a 20 helyre elküldött pályázata közül tényleg mi vagyunk az a hely, ahol dolgozni szeretne. Élményt kell nyújtanunk a jelölteknek a kiválasztás során, hogy motiváltak legyenek már a pályázat során, és lehetőleg utána is...

Mire érdemes fókuszálnia egy recruiternek 2023-ban?

A fent említettek alapján mindenképp a Recruitment Marketinget és az Employer Brandinget (internal és external is) említeném.

Ha egy tanácsot adhatnál a szakmának, akkor mi lenne az?

Adjunk visszajelzést (nemcsak a jelölteknek, egymásnak is)!

Mi lenne az a tanulság, amit 2022-ből a szakmai tevékenységed alapján megosztanál?

A tavalyi év tanulsága, hogy hallgassak (még) jobban a megérzéseimre, és ha rossz előérzetem van, legyen egy pontosan kidolgozott B tervem. Egy nagyon nehéz keresés során végre fejvadászat útján találtunk egy szuper jelöltet. Kiadtuk az offert, elfogadta, vártunk 2 hónapot, majd a kezdés előtti hét közepén jelentkezett, hogy a felmondási ideje végén a jelenlegi cégétől kapott egy visszautasíthatatlan counter offert. Természetesen ilyesmivel számolunk a kiválasztás során, de ha rossz érzésem van egy jelölt ajánlatával vagy a preboarding folyamattal kapcsolatban, általában lesz is valami probléma vele.

Mit tanácsolnál a pályájuk elején álló fiataloknak?

Mindenképpen azt javasolnám, hogy merjenek proaktívak lenni, kérdezzenek, ötleteljenek, legyenek lelkesek, alázatosak és motiváltak. Építsenek tudatosan kapcsolatokat, legyenek naprakészek a szakmai hírekkel kapcsolatban, legyenek „éhesek” a tanulásra. Szerencsém van, mert szuper junior kollégákkal dolgozhatok együtt, és sokat tanulok én is tőlük nap mint nap. A legfontosabb tanács pedig: foglalkozzanak a céljaikkal, építsék a karrierjüket tudatosan, mert senki nem fog tenni a jövőjükért, csak ők maguk.

Köszönjük a válaszokat Habonné Németh Annának, a Nestlé Magyarország Senior Talent Acquisition Specialistájával!