recruiTECH - "A változást, az igényeket a szervezet nem veszi önmagától észre, fontos szerepe van a Recruitereknek" - Interjú Szűcs Mátéval (Collective Conception)
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat BLUE

blog bejegyzés

"A változást, az igényeket a szervezet nem veszi önmagától észre, fontos szerepe van a Recruitereknek" - Interjú Szűcs Mátéval (Collective Conception)

2023-03-10

Vedd meg jegyed most!

Mi lenne az a tanulság, amit 2022-ből a szakmai tevékenységed alapján megosztanál?

A felmérések azt mutatják, hogy a pandémia és a hybrid munkavilág a munkavállalói elvárások újraértékeléséhez vezetett. Az, hogy hogyan és milyen munkakörnyezetben dolgozunk, egyre fontosabbá válik – főleg annak fényében, hogy a digitális, illetve hybrid munkavilág kialakításának minősége nagyban változik szervezetenként, az életminőséget viszont nagyban befolyásolhatja. Sok szervezet még az elején tart az új munkakörnyezetek és munkakultúra kialakitásának, viszont egyre több olyan szervezet is van, ahol rohamosan fejlesztettek és fejlesztenek, így jobb körülményeket tudnak kínálni az átlaghoz képest. Ha a munkavállaló választhat – és pedig egyre könnyebben választhat –, nem kérdés, melyik irányba fog dönteni. A változást, az igényeket a szervezet nem veszi önmagától észre, fontos szerepe van a Recruitereknek is a fejlődési igényt a vállalaton belül jelezni és a közös kezdeményezést ösztönözni, támogatni. A munkavilág fejlesztése nélkül egyre nehezebb lesz tehetségeket megnyerni, megtartani.

A 2023-as évre mit látsz legnagyobb kihívásnak?

A bizonytalan helyzet költségcsökkentési célokat hoz előtérbe, ami a fejlődéseket korlátozhatja, pedig nagyon sok változásra, fejlesztésre van szükség. Szerencsére sok költség takarítható meg az együttműködés, a hybrid munkavilág és a munkaélmény fejlesztésével, így mind a két cél elérhető.

Mi volt az a motiváció, cél ami elindított ezen a pályán?

Az egyetemi éveim során sokat ismerkedtem a világ problémáival, illetve vezetői és szerveződési mintákkal. Szervezeti struktúrák alapján végzünk nagyrészt mindent a világban, így a közös munkafolyamatok minősége mindenki számára nagyon fontos a fejlődés szempontjából, mégis kevés figyelmet kap. Túl "elfoglaltak" vagyunk ahhoz, hogy egy pillanatra közösen leüljünk és megnézzük, hogy spórolhatnánk például időt, vagy hogyan érhetnénk el közösen jobb eredményt. A szervezetekben rengeteg tudást, tehetséget, kapacitást halmoztunk fel, ami minden kihívás, fejlődési igény megoldására lehetőséget adhat, viszont nem tartunk ott, hogy megfelelően kezeljük, alkalmazzuk a lehetőségeinket. Mi lenne, ha jobban, könnyebben, gyorsabban, illetve igény szerint többen tudnánk egy feladaton sikeresen együtt dolgozni? Világszerte a legtöbb problémát izoláltan, és sokszor csak tünetileg kezeljük, mert még az okok felismerésében, valamint a megoldások beazonosításában is visszatartanak a kommunikációs és együttműködési kultúránk, illetve kapacitásaink hiányosságai.

Célom csapatok, szervezetek és ökoszisztémák fejlődésének segítése. Hiszek abban, hogy dönthetünk, hogyan viszonyulunk az emberi együttműködés kihívásaihoz, és ez alapján más eredményeket, szituációkat teremthetünk, mint amit a minták sugallnak. Dönthetünk, és folyamatainkat, együttműködési kultúránkat közösen, aktívan alakíthatjuk – így jobb eredményeket érhetünk el úgy, hogy közben a folyamatban mindenki jó élményben és megfelelő értékben részesüljön a szervezeten belül, és a szervezet közvetlen és közvetett környezetében is.

Köszönjük a válaszokat Szűcs Máténak, a Collective Conception Ügyvezető tanácsadójának!