recruiTECH - "Az IT fókuszú vállalatok tisztán látják a 2021-2024 időszakra tervezett projekteket" - Interjú Fachs Anitával (Green Fox Academy)
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Belépés CEE

blog bejegyzés

"Az IT fókuszú vállalatok tisztán látják a 2021-2024 időszakra tervezett projekteket" - Interjú Fachs Anitával (Green Fox Academy)

2021-03-16

Vedd meg jegyed most!

Mi a tapasztalata, miként alakultak a toborzási igények a vállalati oldalon?

A belső képzések iránti kereslet, illetve a munkaerő-felvételi trendek is azt mutatták, hogy 2020-ban elsősorban az IT szakemberek senioritásának növelése volt a cél. A mentorálási szolgáltatásunkra is megnövekedett igényt tapasztaltunk a vállalatok részéről, azonos tudásszintre kívánták, kívánják emelni a fejlesztő csapatokat, ezzel is csökkentve például egy technológiaváltás költségét. Ezzel szemben a junior programozók iránti kereslet a koronavírus kitörésével jelentősen visszaesett, majd év végén ezen a téren is érzékelhető volt a fellendülés, ami most is kitart, illetve várhatóan egyre feljebb ível.

Milyen változások jelentkeztek a jelöltek oldalán a passzív és az aktív álláskeresők tekintetében?

A koronavírus felerősítette az IT képzések iránti igényt, hiszen sokak kerültek nehéz helyzetbe a gazdaságot sújtó korlátozások miatt. Igaz, az IT szektorban is volt egy megtorpanás, ez az iparág azonban egyike azoknak, ami az elsők között kapott új erőre - ahogy azt az év végi fellendülés mutatja. Ezért olyanok is az IT felé fordultak, akik korábban nem feltétlen gondolkodtak váltásban, vagy nem találkoztak a bootcamp-modellel.

A kialakult helyzet minket is motivált arra, hogy teljesen új, online megoldásokkal rukkoljunk elő, kezdve a #StayAtHome Coding Camp 3 hetes, ingyenes kurzussorozatunktól az online karrierváltó képzéseinkig. Az online képzési formátumunk tavaly májusban debütált először, segítségével még szélesebb réteget érünk el, hiszen a vidékiek és a külföldön rekedt honfitársaink számára is elérhetővé váltak karrierváltó kurzusaink. Természetesen a Green Fox őket is támogatja az elhelyezkedésben való felkészítéssel a munkaerő-közvetítés mellett.

Mi a piaci várakozása a 2021-es évre?

Az IT fókuszú vállalatok tisztán látják a 2021-2024 időszakra tervezett projekteket és ennek megfelelően a toborzási célszámokat is, amelyek megközelítik a 2019-es célokat. Mivel a munkaerőigényt új projektek adják, ezért junior programozók esetében ismét nagy keresletre számítunk.

Melyek azok a meghatározó trendek, amelyek befolyásolják a toborzási szakmát idén?

A diverzitásra való törekvést emelném ki. Ma már gyakorlatilag minden partnercégünk felismerte, hogy IT területen is óriási előnyöket rejtenek a diverz csapatok. Számos kutatás is bizonyítja, hogy a sokszínű csapatok jóval hatékonyabban tudnak működni. Ezen a területen ugyanakkor bőven van még tér a fejlődésre.

Köszönjük a válaszokat Fachs Anitának, a Green Fox Academy General Directorának!