recruiTECH - "A munkavégzés keretei alapvetően meg fognak változni" - Interjú Lakovich Nándorral (Bluebird)
× Programok Jegyek Előadók Blog Szponzorok Kapcsolat Belépés CEE

blog bejegyzés

"A munkavégzés keretei alapvetően meg fognak változni" - Interjú Lakovich Nándorral (Bluebird)

2021-03-18

Vedd meg jegyed most!

Mi a tapasztalata, miként alakultak a toborzási igények a vállalati oldalon?

2020 második felében az IT szakemberek iránti igény – a pandémia okozta bizonytalanságot hátra hagyva - újra nőni kezdett, egyre erőteljesebben. 2021 elején az Ügyfeleink igényét látva 7 új szakember felvétele mellett döntöttünk, akik részben sourcing, részben kereskedelmi csapatunkat erősítik. Az elvárások és keresett kompetenciák hasonlóak a 2020-as évhez, idén is elsősorban fejlesztői, tesztelői erőforrások szükségesek, valamivel kevesebb igény mutatkozik projektvezetőkre, üzleti elemzőkre. A szakértői díjak lassú, de hasonlóan stabil növekedése érzékelhető.

Milyen változások jelentkeztek a jelöltek oldalán a passzív és az aktív álláskeresők tekintetében?

A bluebird.hu weboldala Ügyfeleink mellett elsősorban az aktív álláskeresőket célozza meg, minden nyitott pozíciónk elérhető számukra egy jól áttekinthető felületen. Az aktív álláskeresők pontosan értik a pozíciók leírását, így sok esetben valóban pályáztathatók ügyfeleinkhez, majd ezt követően is jó kapcsolatot tudunk velük kialakítani. Mi úgy érzékeljük, hogy a passzív álláskeresők is egyre nagyobb örömmel veszik a megkeresésünket, tanácsadóink ilyen téren is pozitív tapasztalatokról számolnak be.

Mi a piaci várakozása a 2021-es évre?

Úgy gondolom, hogy minél nehezebb lesz szakembert találni, annál több újabb megkeresésünk lesz, egyre sürgetőbb igényekkel. Mivel az elérhető IT szakemberek száma nem növekszik, bérigényük viszont igen, sokkal nagyobb feladat lesz rövid időn belül megfelelő szakembert biztosítani, azonos anyagi keretek között. Megnövekedett csapatunkkal, valamint a folyamatos fejlesztés alatt álló belső rendszerünkkel ennek a kihívásnak igyekszünk minél jobban megfelelni. Fel kell készülni arra is, hogy akik nem találják meg számításainkat a magyarországi munkaerőpiacon, azoknak egy része az EU más országaiban talál majd magának projektet.

Melyek azok a meghatározó trendek, amelyek befolyásolják a toborzási szakmát idén?

Sokak által már tényként kezelt jóslat, hogy a pandémia (tervezetten) 2021. év nyári lecsengésével a munkavégzés keretei alapvetően meg fognak változni. Az irodai jelenlét újraértelmezése, a home office terjedése olyan – eddig rejtett – IT erőforrásokat is megmozgathat, akik eddig geográfiai vagy bármely más okból elérhetetlenek voltak.

A rövid reakcióidő 2021-ben is éppúgy fontos lesz, mint eddig, de ezt csak olyan IT erőforrásokra szakosodott cégek tudják biztosítani, akiknek élő kapcsolata van rengeteg szakemberrel vagy ilyen kapcsolatok gyors kialakítására megvan a megfelelő szakmai tudás és infrastruktúra.

És végül a kereséseink egy része olyan speciális tudást vár el, amelyet Magyarországon belül lehetetlen elérni, így gyakoribb lesz, hogy a projektjeinkben egyes IT szakemberek az EU egy másik tagországában élnek, és csak az adott projekt időszakára kapcsolódnak be.

Köszönjük a válaszokat Lakovich Nándornak és a Bluebird csapatának!